Łączna liczba wyświetleń

173,179

środa, 20 listopada 2024

#recenzjePi "KUCHNIA NARODOWA osobista podróż przez kultury, historię i smaki" Anya von Bremzen

Chyba tylko raz czytałam jakąś książkę o kuchni, o potrawach i kucharzeniu ogólnie... i pomyślałam, że może czas to nadrobić. KUCHNIA NARODOWA OSOBISTA PODRÓŻ PRZEZ KULTURY, HISTORIĘ I SMAKI okazała się naprawdę dobrym wyborem.


Anya von Bremzen jest bardzo zdolną gawędziarką i potrafi pięknie pisać nie tylko o jedzeniu. Trzeba oddać tej książce, że kuchni, choć stanowi element główny, wiodący, to posłużyła także do opowiedzenia o historii danego miejsca, kraju, o ludziach i ich zwyczajach, o wręcz politycznym znaczeniu potraw narodowych... jak i o samej autorce i jej niezwykłych podróżach.


Świetnie się czyta ten "smakowity pamiętnik z podróży". Zdecydowanie nie polecam czytać na pusty żołądek! Ja zaraz miałam ochotę skosztować dosłownie wszystkiego. Zdecydowanie Anya wie, jak zachęcić człowieka do jedzenia, ale wie też, jak ciekawie pokazać charakter regionu. Ktoś chyba kiedyś powiedział, że sercem domu jest kuchnia... okazuje się, że jest także sercem narodu.


To, na co warto zwrócić szczególną uwagę, to ludzie, o których opowiada nam autorka. Te wszystkie osoby, które spotyka na swojej drodze, z którymi rozmawia, którzy jej opowiadają o sobie i o tym, jak jedzenie wpływa na życie i postrzeganie świata i kraju.


Myślę, że zwiedzanie świata "od kuchni", to wprost rewelacyjny pomysł. Ja bym chętnie się na takie podróżowanie ze smakiem zapisała. Rzeczywistość jest taka, że jesteśmy tym, co jemy - i to w metaforycznym, jak i w dosłownym sensie. Warto więc wiedzę zdobywać z talerza... bo i przez żołądek, do serca... tak też mówią przecież.

smacznego!
seria ze smakiem
bo.wiem
Wydawnictwo UJ
egzemplarz recenzencki
  π

5 komentarzy: